ACASA DESPRE NOI SERVICII TARIFE NOUTATI CONTACT
Optica Cristi
AVEM GRIJĂ DE VEDEREA TA
OPTICĂ MEDICALĂ, OPTOMETRIE ŞI OFTALMOLOGIE
GLAUCOMUL

Glaucomul

Glaucomul este o afecţiune provocată de presiunea intraoculară crescută. Umoarea apoasă este un lichid clar care se scurge liber în ochi şi surplusul este eliminat printr-un sistem de scurgere situat în unghiul iridocornean. Când acest sistem de scurgere este blocat sau nu drenează destul lichid atunci presiunea creşte şi poate afecta fibrele nervului optic. Desigur presiunea intraoculară nu este singurul factor în producerea glaucomului dar rămâne cel mai important factor de risc. Nervul optic conduce la creier imaginile captate de retină. El este format dintr-un număr foarte mare de fibre nervoase. Glaucomul poate afecta la început doar unele dintre aceste fibre provocând pierderi limitate în câmpul vizual. Mulţi pacienţi nu observă aceste pierderi decât atunci când boala este foarte avansata. Atunci când întregul nerv optic este distrus survine orbirea.OCT-tomgrafia în coerenţă optică este singura examinare care poate evalua rata de mortaliate al fibrelor nervului optic. Diagnosticul precoce si tratamentul de către un oftalmolog reprezintă cheia în prevenirea distrugerii nervului optic. 
Glaucomul poate fi cu unghi închis sau cu unghi deschis.
Glaucomul acut cu unghi închis sau atacul de glaucom reprezintă o urgenţă oftalmologică deoarece netratată duce la pirderea ireversibilă a vederii.
Printre simptomele care apar sunt:
-vedere înceţosată
-durere oculară intensă
-cefalee
-halouri colorate în jurul luminilor                      
-stare de greaţă şi vomă
Atunci când unele dintre aceste simptome apar este necesar să vă prezentati de urgenţă la medicul oftalmolog.
Glaucomul cronic cu unghi deschis.
Este cel mai des întâlnit dintre toate formele de glaucom (90%). De obicei survine odată cu vârsta - debutând după vârsta de 40 ani, când sistemul de drenaj devine din ce în ce mai ineficient sau producţia umorii apoase este excesivă crescând astfel presiunea intraoculară. Presiune intraoculară crescută determină afecarea nervului optic şi reducerea câmpului vizual. De obicei glaucomul cronic simplu poate să nu provoace nici un simptom care să-l facă pe pacient să meargă la medic fapt ce determină de multe ori descoperirea ei în stadii avansate. Din acest motiv este foarte importantă efectuarea de controale oftalmologice periodice după vârsta de 40 ani. Diagnosticul glaucomului se pune pe baza presiunii intraoculare (tonometrie), evaluarea sistemului de drenaj intraocular (gonioscopie), evaluarea nervului optic (oftalmoscopie+OCT) şi evaluarea modificarilor de câmp vizual (perimetrie).
Tratamentul antiglaucomatos se bazează pe scaderea şi menţinerea presiunii întraoculare la valori considerate sigure particularizate fiecărui pacient. Prima opţiune terapeutică este cea medicamentoasă = picături oftalmologice. A doua opţiune terapeutică este terapia laser - CICLOFOTOCOAGULAREA TRANSCLERALA cea mai nouă şi performantă terapie. Mai exista si alte proceduri laser în funcţie de nevoie trabeculoplastie argon-laser, iridoplastie Yag-laser. Cea de-a treia opţiune terapeutică este opraţia cu valve sau clasica trabeculectomie.

0

NU UITATI VIZITELE REGULATE LA OFTALMOLOG POT DEPISTA DIN TIMP AFECTIUNI OFTALMOLOGICE GRAVE!!!

Copyright © 2009 Optica Cristi SRL
Legal
Acasa | Despre noi | Servicii | Tarife | Noutati | Contact
Afectiuni oftalmologice | Lentile de contact | Lentile de ochelari