ACASA DESPRE NOI SERVICII TARIFE NOUTATI CONTACT
Optica Cristi
AVEM GRIJĂ DE VEDEREA TA
OPTICĂ MEDICALĂ, OPTOMETRIE ŞI OFTALMOLOGIE
DEGENERESCENTA MACULARA LEGATA DE VARSTA

Degenerescenţa maculară.
Degenerescenţa maculară reprezintă deteriorarea maculei. Macula este o mică zonă a retinei la nivelul fundului ochiului, care ne permite să vedem clar lucruri de fineţe. Când macula nu funcţionează corect , vederea centrală poate fi afectată de înceţoşare, pete negre sau distorsiuni. Degenerescenţa maculară afectează abilitatea de a vedea la distanţă sau aproape şi poate face ca anumite activităţi – cititul, introdusul aţei în ac – să devină dificile sau imposibile.
Deşi degenerescenţa maculară scade vederea în porţiunea centrală a retinei, ea nu afectează vederea periferică. De exemplu, puteţi vedea rama unei poze, dar nu puteţi vedea poza propriuzisă. Degenerescenţa maculară singură nu conduce la orbire totală. Chiar şi în cele mai avansate cazuri, se păstrează ceva vedere utilă şi omul este adesea capabil să-şi aibă singur de grijă. La mulţi oameni în vârstă degenerescenţa maculară apare ca parte a procesului de îmbătrânire. Degenerescenţa maculară este cauza principală de pierdere severă a vederii la persoanele de peste 65 de ani. 
Pot apare urmatoarele semne:                             
-Cuvintele de pe o pagină apar voalate
-In centrul câmpului vizual apare o zonă întunecată sau goală
-Liniile drepte apar distorsionate, deformate
Factorii de risc ar fi - expunerea la lumină puternică = soare, fără ochelari de protecţie, vârsta peste 55 ani, hipercolesterolemia, fumatul, diabetul zaharat, predispoziţia familială.

0

Oftalmologul dumneavoastră poate detecta degenerescenţa maculară în stadiu incipient în timpul examinarii ochilor. Există 2 feluri de degenerescenţă maculară: uscată şi umedă. Un test util este utilizarea grilei Amsler. Uneori se fac fotografii speciale ale ochiului, numite angiografii cu fluoresceină, pentru a detecta vasele anormale de sânge sub retină. În ciuda cercetărilor medicale continue, nu există încă un tratament eficient pentru degenerescenţa maculară „uscată”. Unii medici consideră că suplimentele nutritive pot încetini degenerescenţa maculară, dar nu a fost încă dovedit, rămânând sigura posibilitate terapeutică. Tratamentul se axează pe ajutorul dat persoanei să găsească metode de a face faţă vederii slabe (folosirea dispozitivelor de mărire=lupe). Anumite tipuri de degenerescenţa maculară „umedă” pot beneficia de tratamente laser, o procedură de obicei scurtă şi nedureroasă. De asemenea în ultimii ani se testează anumite substanţe injectabile intraocular ce ar părea că dau rezultate în tratamentul acestei forme de degenerescenţă maculară.

Copyright © 2009 Optica Cristi SRL
Legal
Acasa | Despre noi | Servicii | Tarife | Noutati | Contact
Afectiuni oftalmologice | Lentile de contact | Lentile de ochelari