ACASA DESPRE NOI SERVICII TARIFE NOUTATI CONTACT
Optica Cristi
AVEM GRIJĂ DE VEDEREA TA
OPTICĂ MEDICALĂ, OPTOMETRIE ŞI OFTALMOLOGIE
ANGIOFLOROGRAFIA

     Angiofluorografia oculară - AFG cu substanţă de contrast reprezinta o investigaţie invazivă prin care se poate vizualiza permeabilitatea vaselor sanguine retiniene şi coroidiene. Pentru efectuarea investigaţiei se injectează într-o vena a bratului a unui colorant - fluoresceina sodica care se răspândeşte în circulaţia sangvina. Vasele sangvine de la nivelul ochiului sunt transparente, ele apar roşii pe imaginile de fund de ochi datorită coloanei de sânge din interiorul lor. Pentru a face analiza se foloseşte o cameră fotografică specializată care utilizeaza o lumină albastră. In mod normal vasele retiniene nu permit ieşirea colorantului dar diferitele procese patologice alterează permeabilitatea vasculară astfel încât - fluoresceina poate părăsi vasul sau pot apărea întârzieri în circulaţie situaţie ce ajută la elaborarea diagnosticului. 
     Angiofluorografia este o investigaţie extrem de utilă în foarte multe afecţiuni oculare, indicaţia unei astfel de analize va fi pusă de medical specialist.
     In ce constă investigaţia?
     Pacientului i se dilată pupila. Se plasează un cateter venos la nivelul antebraţului. Pacientul este examinat prin camera foto în timp ce o asistentă injectează - fluoresceina pe cateter. E posibil ca în acest moment pacientul să simtă o uşoară senzaţie de greaţă. Se efectuează fotografii la anumite intervale de timp bine stabilite într-un interval de aproximatix 10 minute.
     Reacţii adverse la fluoresceină pot fi minore, medii şi severe.
     Reacţii minore sunt
reprezentate de greaţă dupa injectare ce apare cam la 5% dintre pacienţi şi are un caracter tranzitor; vărsăturile sunt mult mai rare 0,3% din pacienti. Injectarea paravenoasă este un alt incident minor.
     Reacţii moderate sunt reprezentate de p
rurit şi urticarie.
     Reacţii majore extrem de rare sunt reprezentate de
Edemul Quinqe şi şocul anafilactic. Această complicaţie nu este specifică fluoresceinei ci se poate produce la orice medicament sau substanţă care este introdusă în organismal uman. Poate duce chiar la moartea pacientului în lipsa unui tratament prompt şi eficient.
     Fluoresceina se elimină prin urină în 24 de ore, urina având o culoare mai închisă. De asemenea pielea va prezenta o coloraţie galbuie pentru 24 de ore.

 

 

Copyright © 2009 Optica Cristi SRL
Legal
Acasa | Despre noi | Servicii | Tarife | Noutati | Contact
Afectiuni oftalmologice | Lentile de contact | Lentile de ochelari